ALO-luokan hyppy

Pulman paikat ja vinkit toko koulutuksessa

Valvojat: nikke w, gsb

ALO-luokan hyppy

ViestiKirjoittaja Edunen » To Loka 23, 2008 2:52 pm

Eli en tiedä mitenkään tätä kuvioo... niin voisko joku viisaampi selittää... siis koiranko pitää jäädä seisomaan sinne esteen taakse... vai... ja sitten se että miten mä sen ohjaan hyppyyn, saanko kulkea vieressä, vai mitä? :oops: Ensikertalainen...
Edunen
 

ViestiKirjoittaja gsb » Pe Loka 24, 2008 11:06 am

Nykyinen alokasluokan hyppy on kuin avoimen luokan hyppy, mutta hyppu suoritetaan vaan toiseen suuntaan.

Ennenvanhaan ohjaaja kulki esteen ohi, ja koira seurasi, hyppäsi ja seurasi. Unohda se.

Nyt ohjaaja seisoo paikallaan este nenänsä edessä. Koira istuu perusasennossa ohjaajan vasemmalla puolella. Ohjaaja antaa hyppy-käskyn, ei liiku paikaltaan, ei heilauta kättä, vaan antaa vain käskyn ja koiran pitää itsenäisestä käskystä hypätä esteen yli siihen koskematta.

Kun koira on hypännyt, ohjaaja antaa seiso-käskyn, jolloin koira pysähtyy esteen taakse seisomaan joko katse ohjaajaan, katse poispäin ohjaajasta tai sivuttain. Seisomisasennolla suhteessa esteeseen ei ole merkitystä pisteiden kannalta kunhan koira vaan pysähtyy mahdollisimman nopeasti seiso-käskyn jälkeen ja pysyy paikallaan.

Sitten liikkeenohjaaja tai tuomari antaa ohjaajalle luvan siirtyä koiran viereen, jolloin ohjaaja kiertää esteen haluamaltaan puolelta ja siirtyy koiran viereen niin että koira seisoo ohjaajan vasemmalla puolella. Jos koira seisoo aivan oikea kylki kiinni esteessä, jolloin ohjaaja ei mahdu esteen ja koiran väliin, voi ohjaaja jäädä koiran toiselle puolelle. Tuomarin tai liikkeenohjaajan luvalla ohjaaja käskee koiran istumaan.

Miten sitten opetetaan? Itse olen opettanut siten, että koiran istuessa vasemmalla puolellani heitän makupalan tai lelun esteen yli, pidän koiraa pannasta kiinni, jos se aikoo lähteä hyppyyn ilman lupaa. Kun palkka on maassa, annan hyppy-käskyn. En siis samanaikaisesti heiton kanssa, koska en halua että koira yhdistää hypyn käden liikkeeseen vaan haluan että hyppy yhdistyy hyppy-käskyyn.

Seuraavassa vaiheessa vien palkan esteen taakse, koiran odottaessa lähtöpaikalla. Palaan koiran viereen ja annan hyppy-käskyn.

Sitten vaan paljon toistoja. Joskus palkka ei olekaan esteen takana, vaan kun koira on hypännyt, heitän sille palkan.

Kun hyppy sujuu hienosti yhdellä käskyllä yhdistän liikkeeseen seisomisen esteen takana. Seisominen on toki opetettu jo erillisenä liikkeenä aiemmin. Nyt vaan yhdistän eri osat.
Motto:"Tokoa - ei tosikoille =o) "

Kennel Kesselin - amstaffeja ja tokoa.
http://kennelkesselin.net
Avatar
gsb
 
Viestit: 87
Liittynyt: Pe Syys 26, 2003 7:52 pm
Paikkakunta: Vantaa

ViestiKirjoittaja gsb » Pe Loka 24, 2008 11:08 am

Toki jos ei koira ole koskaan hyppyestettä edes nähnyt, sen kanssa voidaan yhdessä lähestyä estettä ja opettaa koira hyppäämään. Tai vaikka hypätä yhdessä esteen yli. Ensin ihan matalan esteen yli, tai ilman lautojakin. Joillakin koirilla on aluksi vaikeaa mennä esteessä olevien kahden pystykepin välistä, vaikka este itsessään ei olisi korkea.

Sitten pikkuhiljaa lisää korkeutta. Tokossahan koiran pitää hypätä oman säkäkorkeutensa verran.
Motto:"Tokoa - ei tosikoille =o) "

Kennel Kesselin - amstaffeja ja tokoa.
http://kennelkesselin.net
Avatar
gsb
 
Viestit: 87
Liittynyt: Pe Syys 26, 2003 7:52 pm
Paikkakunta: Vantaa

ViestiKirjoittaja _sannu86_ » Ti Tammi 27, 2009 10:42 am

kun on itselläni "raskasrakenteinen" koira niin mietin tota koiran ja hypyn välistä matkaa.
mikä sen pitää olla kisoissa? millä kannattaa lähteä treenaa?
ollaan vähä otettu hyppyä sillä tavalla että ite olen mennyt esteen vierestä ja koira hypännyt. onnistuu. Viimeksi yritettiin että heittää palkka yli, ei toimi koira kiertää. sitten sillä tavalla että koira on ihan lähellä estettä ja tosi matala este ja sit heittää yli namin sillä tavalla onnistu. Koira ei arista estettä ja ei vaikuta vaikka takajalat on joskus kopsahtanut esteeseen.
_sannu86_
 
Viestit: 2
Liittynyt: Su Tammi 25, 2009 5:33 pm
Paikkakunta: Joensuu

ViestiKirjoittaja sartsa » Ti Tammi 27, 2009 9:36 pm

ALOssa ei oo määrättyä paikkaa, AVOssa ehkä on? Ainakin viime kokeessa liikkuri osoitti hyppypaikan ja se oli n. 3 metriä, ja arvatkaapa ollaanko treenattu välimatkalla muuta kun hyppynoutoa. Saa ottaa vauhtia jos tarttee, ja kannattaakin, niin ei tuu sitte yllätyksiä tai irtoamisen kanssa tahimista myöhemmin ;)

Mua on opetettu viemään palkka koiran kaa esteen toiselle puolelle ja sitten viemään koira toiselle puolelle aika lähelle ja päästää irti ja antaa käsky kun etenee yli. Käsimerkki / heittopalkka ihan jees mut ehdollistaa vahvasti sille, joten ite en tekis sitä, ja jos tekisin, niin koira odottaisi luvalla namin perään menoa nähden vain että se nami meni sinne, eikä irtoa käsimerkistä vaan käskystä.

Toistoja vaan, pari lankkua ja autat jos tarvii menemällä mukana.
sartsa
 
Viestit: 19
Liittynyt: Ma Maalis 24, 2008 5:37 pm
Paikkakunta: Satakunta

ViestiKirjoittaja gsb » To Tammi 29, 2009 4:22 pm

Vasta voittajassa on määrätty matka eli 3m esteeseen. Alokkaassa ja avoimessa saa itse valita matkan.
Motto:"Tokoa - ei tosikoille =o) "

Kennel Kesselin - amstaffeja ja tokoa.
http://kennelkesselin.net
Avatar
gsb
 
Viestit: 87
Liittynyt: Pe Syys 26, 2003 7:52 pm
Paikkakunta: Vantaa


Paluu Koulutus

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa

cron