Koiran laahustaminen ja haluttomuus kokeessa

Pulman paikat ja vinkit toko koulutuksessa

Valvojat: nikke w, gsb

Koiran laahustaminen ja haluttomuus kokeessa

ViestiKirjoittaja nitoja » Ma Touko 18, 2009 9:22 pm

Omistan kaksi koiraa. Vanhempi 3-vuotias hyvin rauhallinen pk collie -narttu, siinä määrin ahne että hotkaisee kyllä namin kuin namin, ja tykkää leikkiä mutta ei taistele eikä ole mikään kovin vahvasti saalisviettinen (leikkii lähinnä minun kanssani, ei innostu vieraiden taitavastakaan leikityksestä.) Treenatessa oikein mukava, tekee reippaasti ja energisesti.

Kokeissa koiran osaaminen ei kuitenkaan näy millään tasolla. Itse kyllä jännitän ja myönnän sen, ainakin virallisia kokeita, mutta takana on esim. tutulla porukalla vedettyjä möllejä, joissa olen itse ollut täysin rauhallinen. Tulos on aina silti kolmosen luokkaa. Erityisesti seuraamisissa koira laahustaa perässä, kontakti ja siis myös paikka katoaa vaikka treeneissä vaaditaan aina molemmat, oikea paikka ja hyvä kontakti, ennen palkkaamista.
Monesti kokeita seuratessa näkee juuri näitä, jotka periaatteessa näyttäävät osaavan, mutta koetilanteessa muuttuvat flegmaattisiksi ja haluttomiksi. Mikä tässä lienee taustalla?

Näyttää siltä, että koiraa ei vaan huvita. Se on ensimmäinen koirani, enkä ole aluksi osannut vaatia siltä tekemistä sen jälkeen, kun se on saavuttanut tarvittavan osaamistason. Nykyään se on vaikeaa, koiralla näyttää mm. häntä laskevan vaikka miten nätisti sitä komentaa haaveilusta.
Onko tässä vaiheessa turha enää edes haaveilla vaikeuksien kääntymisestä voitoksi? En vaadi siltä mitään SM-tason suoritusta, mutta pitkän ALO3-rivin jatkeeksi olisi niin kiva saada edes joskus, vaikka vain yksi ja ainoa, ykkönen, vaikka 160p edes.. Toinen koirani sai juuri päälle 190p alokasluokasta, eli kyllä ko. luokan liikkeet uskoisin jotenkin osaavani opettaa.. Tietenkään kaikille koirille ei käy sama, mutta luulisin tuota koiraani sen verran tuntevani että saanhan sen treeneissäkin motivoitua tekemään.

Tämä pulma näyttäisi vaivaavan muitakin kuin minua. Olisin siis hurjan kiitollinen vastauksista ja vinkeistä. :)
nitoja
 
Viestit: 1
Liittynyt: Su Helmi 04, 2007 8:18 pm
Paikkakunta: Perho

ViestiKirjoittaja Tiniwiel » Ma Kesä 08, 2009 7:46 am

Kyse on ilmeisesti koiran mielentilasta eikä niinkään, että olisit opettanut liikkeet väärin.

Itsekin aika noviisina saatan olla huono neuvomaan, mutta meidän treeniryhmässä on eräs koira, joka esitti ennen tälläistä flegmaattisuutta ihan kilpailunomaisissa treeneissäkin ja tämän koiran kanssa on lähdetty treenaamaan niin, että ensin ihan perusasennossa ohjaaja hetken pidättää hengitystä ja ehkä jopa hieman nojaa koiran suuntaan ja kun koira reagoi siihen jännittymällä (korvat höristyy, suu menee kiinni ja ehkä jopa häntä hieman nousee), niin ohjaaja palkkaa koiran tästä.
Tätä harjoitusta on tehty joitakin kertoja ja sen jälkeen tämä harjoitus on siirretty seuraamisen aikana tapahtuvaksi.

Nykyään koira saa palkan aina, kun se seuraamisen aikana lisää jännitystä ("patoaa" on kai oikea termi (?)) eli häntä nousee ja koira toimii muutenkin terävämmin. Tätä jännitys-aikaa sitten vaan pidennetään pikku hiljaa. Tuloksena (oikein tehtynä) tästä pitäisi käsittääkseni olla se, että suorituksen aikana koira tavallaan patoaa enemmän ja enemmän ja toimii nopeammin ja tarkemmin, jotta saisi palkan siitä mistä on tottunut sen saamaan.

Muistaakseni toinen tapa on treenata niin, että jättää kehänauhan viereen kupin johon laittaa koiralle palkan niin, että koira näkee tämän. Sitten lyhyt treeni ja vapautus kupille. Eli koira tietää mitä palkaksi tulee ja mistä sen palkan löytää. Sitten treenisuoritusta vaan pidennetään ja aina vapautetaan kupille.
Toki on tärkeää vaihdella suoritusten pituuksia, jotta koira ei aina ihan tiedä milloin palkka on tulossa.

Tästä "palkka kehänauhan vieressä" -mallissa on kyllä se ongelma, että mikäli koiralle ei opeta selvää vapautus-käskyä jonka kuultuaan se VASTA saa hakea palkan, koira saattaa karata kesken suorituksen kehästä hakemaan palkkaa. Tämähän on kisoissa sitten huonompi homma. Luulempa silti, että jos koiralle opettaa tämän asian hyvin selkeästi, niin karkaamisia ei pitäisi suuremmin tapahtua. Tätä jälkimmäistä tapaa näkyy kisoissa jonkin verran käytettävänkin.
Tiniwiel
 
Viestit: 2
Liittynyt: La Huhti 07, 2007 1:29 pm

ViestiKirjoittaja maijap » La Kesä 13, 2009 10:42 am

Itse kisaan bernin kanssa alokkaassa tällä hetkellä. Koiran ainut "moottori" on ruoka. Lelut ei kiinnostä tippaakaan, namin toivossa tekee kyllä hienosti.

Meillä ollaankin treenattu vain rasiapalkalla. Rasian jätän kokeessa reppuun ja ennen kehään menoa näytän koiralle, mitä siellä sitä odottaa. Pitkä on ollut tie siihen, että koira tekee koko kokeen liikkeet yhdellä palkalla.

Opettanut olen ihan sillä lailla, että aluksi hyvin helposta jutusta vapautan rasialle. Rasialle menoon on oma käsky meillä =saa mennä. käytössä muoviset pakasterasiat, eli koira ei saa ilman minua sieltä mitään, vaikka karkaisikin rasialle.
Aloittaa kannatta helpoilla jutuilla esim. katsekontakti->kehu->rasialle
vähitellen, kun koira oppii rasian idean pidennän palkkausväliä esim. yhdeksi liikkeksi->rasialle.
Ja yllätyksellisyys kannattaa pitää hommassa mukana, eli vaikka koira pystyykin tekemään koko kokeen rasian toivossa, niin välillä vapautan sen edelleen katsekontaktista esim. kesken seuruun :lol:

Tsemppiä harjoituksiin :wink:
maijap
 
Viestit: 4
Liittynyt: Ke Kesä 03, 2009 8:35 pm

ViestiKirjoittaja sr » Su Loka 25, 2009 7:39 pm

Mulla on myös tää sama ongelma. Kilpailen toistaiseksi alokkaassa lapinkoirani kanssa ja ongelmana on koiran flegmaattisuus kisoissa. Treeneissä se tekee aina tosi hyvin ja reippaasti ja pitää kontaktia, mutta kisoissa laahustaa haluttomasti perässä, eikä hyvästä kontaktista ole tietoakaan. Palkkana olen käyttänyt sekä namia että leluja ja tosiaan treeneissä se tekee aina varmasti. Liikkeet ei siis ainkaan ole millään tavalla epävarmoja. En tiedä mitä sen kanssa tekisin, ens viikonloppuna toiset viralliset kisat edessä ja jotain pitäis keksiä ennen sitä...
sr
 
Viestit: 1
Liittynyt: Su Loka 25, 2009 3:29 pm

ViestiKirjoittaja LLEO » Su Maalis 07, 2010 5:23 pm

Mulla myös sama ongelma. Tosin ei koira treeneissäkään kauhean innokas ole, mutta namit ja lelu innostaa. Kokeissa ongelmana juuri tämä. Tota Tiniwielin ensimmäistä neuvoa voisin kokeilla. Tosin en kunnolla ymmärtänyt ideaa. Nyt keväällä ilmeisesti pääsen taas tokokurssille missä on meille uusi kouluttaja. Katsotaan, mitä neuvoja hän antaa. : )
http://oojavee.webs.com/
Linnea + Oojavee
LLEO
 
Viestit: 2
Liittynyt: To Maalis 04, 2010 12:17 pm
Paikkakunta: Vantaa

ViestiKirjoittaja Ravey » Pe Maalis 12, 2010 4:18 pm

Kuinka paljon on tehty sitä varsinaista kisatreeniä liikkeenohjaajan kanssa? Eli pystyykö koira tekemään KAIKKI alokasluokan liikkeet täysimittaisina putkeen (ja ehkä jopa hieman pidempänä) niin että ohjaaja ei välillä koske koiraan, ei kehu kuin hillitysti ja oikeasti käyttäytyy muutenkin niin kuin kisoissa. (tarkoitan tällä juuri sitä että ei innosteta koiraa turhilla kehuilla, etenkään kesken liikkeen, ei ehkä tipauteta sitä makupalaa sieltä taskusta liikkeen jälkeen motivoidakseen koiraa vielä vähän)

Koira joka on perso makupaloille, usein lahjotaan tokossa toimimaan. Kun tuleekin kisamainen suoritus, koira häkeltyy ja sen vuoksi sitten näyttää siltä että koiraa ei huvita. Se luulee ehkä että se tekee jotain väärin kun sitä palkkaa ei tule, ja alkaa sen vuoksi raahustamaan takana kun se yrittää rauhoitella ohjaajaa. Joka itse taas pahimmassa tapauksessa yrittää yli-innokkaalla äänellä innostaa koiraa joka vain ahdistuu enemmän.


eli treeneissäkin kaikki ylimääräiset makupalat ja kehut pois. Koira saa vain ja ainoastaan sen yhden ison palkan lopussa. Ja tämä treeni aloitetaan esim ihan lyhyestä seuraamisesta ja kasvatetaan vähitellen koiran kestävyyttä.

(erikseen sitten tehdään treeniä jossa koiralle opetetaan niitä liikkeitä ja se saa enemmän palkkaa)
Ravey
 
Viestit: 2
Liittynyt: Ti Huhti 07, 2009 8:35 am

ViestiKirjoittaja LLEO » La Maalis 20, 2010 7:12 pm

Hmm... En tiedä toimisiko meidän kohdalla. Valtsulla ei muutenkaan Tokossa ole kamalasti motivaatiota, agility on ihan eri juttu. Vire on pohjassa aina treenikentällä, mistä lie johtuukaan...
http://oojavee.webs.com/
Linnea + Oojavee
LLEO
 
Viestit: 2
Liittynyt: To Maalis 04, 2010 12:17 pm
Paikkakunta: Vantaa

ViestiKirjoittaja EveK » To Maalis 25, 2010 9:17 am

Yksi juttu on sekin, että meidän jännittyminen näyttäytyy koiralle vihaisuutena. Kun kotona ärsyttää jokin, on huono päivä, kasa tiskiä, puoliso ei toimi toivotulla tavalla ym, niin liikumme vähän samoin, kun jos olemme kokeessa jännittyneenä.
Ja koira muistaa sieltä kotoa, että on ehkä paras pysyä sivussa, vaikkei sille ikinä huudettaisi tai käsiteltäisi huonosti.

Koiralle voi opettaa kotitreenissä, että jännittynyt, ihan tönkkö, lasittunut katseinen ohjaaja, tarkoittaa sitä että hyvin menee, jatketaan samaan malliin ;).

Sitten suora hermostuineisuus, jolloin koiraa räplätään koko ajan ennen koetta ja kassia kaivetaan ja hetkeäkään ei voida rauhassa istua, tietysti myös tarttuu koiraan.

Eli pitää vaan selvittää mikä omalle koiralle on paras lähtö kokeeseen ja mikä ei. Flegmaattiselle koiralle suosittelisin vielä kaiken lisäksi lepopäivää (tai useampaa) ennen koetta, jolloin koiraa ei aktivoida ja lenkit ovat lyhyitä hihnalenkkejä. Pieni virittely ennen kehää (ehkä 20sek?) jotta koiralla jää kaikki käytettävä virta kehään. Ja ennen kehän alkua, koira voi vaikka odottaa puussa kiinni, erilllään ohjaajasta.

Liikkeethän on helppo opettaa, ne ovat vaan temppuja.
Vaikeampaa onkin se, mitä tehdään niiden välissä, kuinka koira palkataan kokeessa liikkeiden välissä, tai nollataan oma tunnetila jos menee huonosti, ja miten koiran viretila saadaan säilymään sopivana koko suorituksen ajan. Miten koiran viretilaa nostetaan tai lasketaan eri liikkeitä varten, ja kuinka koira tietää mitä on tulossa seuraavaksi. Tämän kaiken tärkeys korostuu vielä erityisesti, kun mennään ylempiin luokkiin.
EveK
 
Viestit: 3
Liittynyt: To Joulu 03, 2009 9:28 pm
Paikkakunta: Tampere


Paluu Koulutus

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa

cron